Recipe dan cara kegunaan Bone Broth Beku. Ada dua versi . A.
Sup 750 ml B. Stok 50 ml .
1. Nasi Bone broth.
Satu bekas bone broth
Air bertapis untuk tambah jika perlu
Beras 2 cawan di basuh dan toskan
Minyak kelapa 2 sudu besar
1 Bawang besar dan bawang putih 5 ulas
hiris halus
Garam bukit secukup rasa
Carrot sagat ( optional ) lebihkan air jika
guna
Jika nakkan rasa berempah guna rempah sup
sesudu besar
Dalam periuk nasi:Tumis bawang dengan
minyak hingga kuning. Rempah sup jika guna.
Boleh juga tumus diluar dulu baru masukkan
dalam periuk nasi
Masukan beras bone broth dan air
Bila separuh masak masukkan carrot sagat
dan kacau perlahan
Biar sampai masak .
Hidang dengan sup bone broth atau sup sayur
bone broth, salad dan ayam goreng
2.
Sup sayur bone broth
Satu bekas bone broth
Carrot separuh, bunga kobis 5 tangkai dan
brokoli 5 tangkai
Tomato potong 4 buang biji
Bawang putih bawang merah hiris
Halia muda 2 inci, hiris
Serbuk lada hitam
Garam bukit secukup rasa
Minyak kelapa atau kelapa sawit 2 sudu
besar untuk menumis
Tumis bawangan dan halia, masukkan bone
bone, masukkan sayur dan garam bukit dan lada hitam , didihkan hingga empuk, tambah
air jike nakkan cair lagi .
Boleh juga di tambah mee kering ( air dried
organic ) terus kedalam sup sambung didihkan
dengan api kecil hingga lembut .
Untuk buat mee yang lebih sedap boleh
tambah kicap pekat dan minyak bijan.
Boleh juga di tambah telur kedalam sup
dengan memecahkan dan memukul telur dan masukkan kedalam sup yang sedang
mendidih . Tuangkan telur itu perlahan lahan kedalam sup yang sedang mendidih.
Sayur lain yang boleh di gunakan untuk mee
adalah bokcoi dan sawi .
Isi ayam pun boleh di gunakan, ini perlu di
masukkan dahulu sebelum sayur .
3.
Sup carrot bone broth.
Potong 5 biji carrot,
Tomato 3 biji dipotong dadu buang biji(
biji tinggi histamine)
Garam, sebuk lada hitam ikut rasa
Bone broth satu bekas
Bawang besar 2 biji hiris , bawang putih 5
ulas hiris
Cheese slice 4 keping atau cheddar cheese
suku buku
Butter 2 sudu besar
Cara,
Tumis bawang dengan minak masukan semua
bahan dan rebus hingga lembut. Guna Pressure Cooker lagi cepat.
Guna blender tangan untuk jadikan sup krim.
Tambah cheese slice atau cheddar cheese
yang di sagat
Masukkan butter
Letak semula atas api kecil hingga cheese
sudah larut
Carrot boleh di gantikan dengan pumpkin
untuk buat sup pumpkin bone brone
4.
Nasi goreng, mee goreng dan meehoon goreng bone
broth.
No comments:
Post a Comment